Ganduri de vacanta

Ganduri de vacanta

În sfârşit mult dorita vacanţă mare a sosit. Este oficial faptul că s-a dat drumul la distracţie. În timp ce pentru unii elevi este momentul manifestării libertăţii oarecum îngrădite de prea multe teme, de prea mult de învăţat, sau, pe scurt, prea multă şcoală, pentru părinţi nu este o perioadă generatoare de atât de multe bucurii. Din păcate acum nu-şi mai pot lăsa copii în grija şcolii sau a grădiniţelor şi trebuie să se gândească cum să rezolve această problemă. În majoritatea cazurilor vacanţa de vară nu coincide şi cu concediul părinţilor (şi oricum nu există concediu de trei luni) ceea ce înseamnă că grijile continuă. Părinţii care au putere financiară îşi vor trimite copiii în tabere sau excursii, tocmai pentru a-i lăsa din nou în grija altcuiva (pentru a avea, eventual, pe cine da vina de educaţia propriului copil). Dar părinţii din clasa de mijloc îşi vor lăsa copii în grija televizorului şi a internetului. Dorinţa de a avea copiii împliniţi, realizaţi, bine crescuţi, este comună tuturor, dar ca în orice situaţie trebuie să găseşti calea optimă pentru a atinge scopul.

Despre plusurile şi minusurile televiziunii s-au scris adevărate tratate. Nimic nu este perfect în lume, prin urmare, dacă ştim să păstrăm calea de mijloc, să menţinem echilibrul în ceea ce alegem să facem nu vom acuza televiziunea că oferă numai modele negative de viaţă.

Internetul şi calculatorul sunt consideraţi adevăraţi giganţi care vin să continue drumul cel rău deschis de televiziune. Se pare că sunt uitate beneficiile oferite de internet, că nu se mai ţine cont cât de valoroasă este transmiterea promptă a informaţiei în orice colţ al lumii. Ba mai mult, acest lucru este considerat ca firesc, de parcă ar fi fost dintotdeauna. Atât TV-ul cât şi internetul/calculatorul nu fac, în opinia unora, decât să distrugă sau influenţeze negativ copilăria. De exemplu, legumele şi fructele sunt extrem de benefice pentru organism. Dar oare dacă nu ar mai fi spălate sau curăţate ar avea acelaşi beneficiu? Răspunsul este clar. Tot aşa şi TV-ul şi internetul trebuiesc curăţate de ce este nefolositor şi să ne bucurăm din plin de ce ne poate oferi.

Tehnologia ne-a acaparat atât de mult întreaga fiinţă încât ne punem viaţa de zi cu zi în mâinile ei. Acest lucru se observă şi în rândul copiilor. Ar fi interesant să se efectueze un studiu de piaţă pentru a vedea pe perioada verii câţi dintre copii aleg dintre a se uita la TV şi a se juca pe internet şi câţi dintre ei merg afară pentru a se bucura în natură de jocurile copilăriei. Câţi dintre noi am mai văzut astăzi copii jucându-se în faţa blocului şotron, plicul sau ascunsa, sau fetiţe care sar coarda sau care să se joace elasticul, copii care să deseneze pe asfalt? De ce s-ar juca şotron în faţa scării când nu are cine să-i supravegheze în loc să se joace pe internet o mulţime de jocuri? Acestea din urmă sunt mult mai frumos colorate, sunt diversificate. Deşi părinţii acuză internetul şi calculatorul că nu aduc nimic benefic ei uită să se gândească în primul rând la rolul lor.

Amploarea luată de jocurile pe internet se datorează părinţilor care se mulţumesc să-şi  simtă copiii în siguranţă în casă, ştiindu-i lângă ei decât printr-un parc. Tot ei se mulţumesc să aleagă internetul, fiind soluţia cea mai simplă. De ce să se gândească ce program să facă când au atâtea alte multe responsabilităţi care, pe bună dreptate în cazul unora, chiar îi copleşesc. Copilul de vârstă fragedă este precum plastelina ce poate fi modelată după voinţa noastră. Ne este greu nouă ca adulţi să diferenţiem între ce este bine şi ce-i rău şi sunt atâtea tentaţii cărora le rezistăm cu greu; atunci cum putem îndrăzni să avem pretenţia ca un copil să ştie să aleagă între ce este indicat să facă şi ce nu.

Se observă astfel o re-confirmare a ceea ce spunea Protogoras şi anume că omul este măsura tuturor lucrurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *